torsdag 23. februar 2012

Kreative knivmakere i Bardufoss
Helgen 18. og 19. febr gjennomførte jeg et intensivt 18 timers kurs i horngravering for lokale knivmakere i Bardufoss, Målselv.  Hele 14 knivmakere fikk innføring i hvordan flotte tradisjonelle samiske mønster og border med stor presisjon skjæres inn i reinshorn med en såkalt stikkel(kniv). Før selve graveringen startet ble det undervist i mønstertegning, arbeidsteknikker og ikke minst hvordan mønster bevares som dekor på hornkniver.


Mønstertegning og skjæring er et hantverk som må utføres med stor presisjon og nøyaktighet. Slurver man blir resultatet deretter.  Mønstrene er er hentet fra både nord- og sørsamisk tradisjon og inneholder mange sikksakkborder men også floristiske med rosetter. Alle mønster skjæres med en stikkel to ganger (tur/retur) og sporet fylles med barkestøv og deretter farge. Skal man dekorere en hornkniv stilles det også krav til komposisjon noe man får kjennskap til etter at man behersker selve skjæreteknikken.
Skjæringen er et renspikket håndverk, skjært med en sylskarp stikken. Ingen tekniske hjelpemidler er tillat i denne kunsten.  God hodelupe el lignende samt godt lys er et must i denne bransjen. Ved laging av hornkniver krevet det gode kvalitetshorn med liten marg.
Jeg ønsker alle knivmakere i Bardufoss lykke til videre med sin horngravering. Øvelse gjør mester. Stå på!


Tekst og foto: Kjell Thore Leinhardt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar